oscar-276x377

Beknopte biografie

1887  Op 22 mei wordt Oscar Jespers in Borgerhout-Antwerpen geboren als de zoon van de beeldhouwer Emile Jespers.

1900  Oscar bezoekt de Koninklijke Academie in Antwerpen.

1908  Gaat naar de vervolgopleiding, de richting beeldhouwen tot 1911.

1912  Betrekt een eigen atelier in Antwerpen.

1914  Veel inwoners van Antwerpen ontvluchten omstreeks 28 september de stad als de Duitse kanonnen Antwerpen onder vuur nemen, ook de familie Jespers vlucht. Op 9 oktober valt de stad. –  Vriendschap met de dichter-kunsttheoreticus Paul van Ostaijen (*1896), samen met zijn twee jaar jongere broer, de schilder Floris Jespers.

1916  Op 1 april trouwt hij met Mia Carpentier, die haar man haar hele leven zou steunen. Paul van Ostaijen publiceert zijn eerste artikel over het werk van Oscar Jespers.

1920  In november en december, en begin 1921 intensieve samenwerking met Paul van Ostaijen aan de enige dadaïstische dichtbundel van het Nederlandse taalgebied Bezette stad. Paul van Ostaijen, die sinds eind oktober 1918 in Berlijn woonde, verwoordt hierin de angst van de bewoners van de Scheldestad voor de agressor. De typografie is experimenteel en expressief. Oscar Jespers realiseerde die en ontwierp kubiserende experimentele illustraties. –  Hij exposeert in Antwerpen bij Sélection. Later zal Jespers vriendschap sluiten met de twee oprichters van Sélection: Paul-Gustave van Hecke en André de Ridder.

1921  In april verschijnt Bezette stad. – Bij Kunst van Heden in Antwerpen exposeert Oscar Jespers elf beelden. Hierna zal hij, vaak jaarlijks, bij deze vereniging exposeren. –  Het beeld De pottendraaier in euvillesteen luidt een nieuwe ontwikkeling in met een eigen vorm van kubisme.

1922  Geboorte van dochter Hella. –  Eerste grote opdracht van de overheid: een beeld voor het Koloniaal Museum in Tervuren.

1924  Vanaf dit jaar tot 1930 hakt Oscar Jespers ongeveer twintig karakterkoppen in steen en enkele naaktfiguren. Hiermee realiseert hij een zeer eigen vorm van kubisme.

1925  Exposeert bij galerie Le Centaure in Brussel met 21 werken. Binnen het kader van Le Centaure groeit de vriendschap met Gust. De  Smet, Constant Permeke en Frits van den Berghe.

1927  Benoemd aan het Hoger Instituut van Ter Kameren in Brussel op voordracht van directeur Henry van de Velde; hij zal monumentale decoratieve beeldhouwkunst gaan doceren. Hij verhuist met vrouw en dochtertje naar Brussel.  Op 14 december sterft onverwacht zijn enig kind.

1928  Paul van Ostaijen sterft op 18 maart aan t.b.c. – Oscar Jespers exposeert voor het eerst in Parijs.

1929  Oscar en Mia Jespers betrekken het door Victor Bourgeois voor hun ontworpen beeldhouwershuis in Brussel, Erfprinslaan 149, met een atelier en twee expositieruimten. – Geboorte van hun enige zoon Paul. – De kunstmarkt krimpt als gevolg van de internationale recessie. In de komende jaren worden verschillende bekende collecties geveild.

1934  De tentoonstelling van Jespers bij Kunst van Heden in Antwerpen van 34 overwegend recente expressionistische beelden in steen wordt een groot succes.

1938  De Picasso-kenner Alfred H. Barr uit New York ontdekt het werk van Oscar Jespers op een expositie in Brussel, waar hij tien beelden exposeert; hij koopt De bekoring van Sint Antonius aan voor het Museum of Modern Art in New York.

1949  Geeft als eerste docent beeldhouwen zijn eerste onderricht aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht, waar hij ook tekenen doceert.

1952  Neemt van nu af deel aan de biënnales in Park Sonsbeek in Arnhem en in Middelheim, Antwerpen, waar spraakmakende openluchtexposities gehouden worden.

1960  Op de 30e biënnale in Venetië exposeert Oscar Jespers met 41 beelden.

1964  In Utrecht, Nijmegen, Den Bosch en Heerlen worden grote overzichtstentoonstellingen gehouden van zijn beelden en tekeningen. – Mia Jespers-Carpentier overlijdt op 8 juli.

1966  Het Museum van Elsene / Ixelles in Brussel presenteert de grootste overzichtsexpositie van Jespers’ beelden die er ooit is gehouden: 75 beelden en circa 35 tekeningen.

1968  De beeldhouwer wordt getroffen door een beroerte; hierna zal hij niet meer werken.

1970  Op 1 december overlijdt de kunstenaar in zijn beeldhouwershuis in Brussel.